Jump to content
LaunchBox Community Forums

Launchbox and Bigbox both force close upon clicking any game.


Recommended Posts

Hello brand new here so I hope this has not been covered before... I just purchased a lifetime license to bigbox and well I have a rather strange issue... If i open launchbox and do not click on any game everything is fine... But the moment I click on a game it will load the background image and the info about the game and then the entire program just closes itself... Same thing applies to Bigbox... I initially set everything up in the default locations but then as a test removed everything and "reinstalled" everything on to its own drive and the problem still persists... Really want to get this working but im kinda at a loss for whats going on here.. Any help is greatly appreciated Thank you!

 

 

Edit: Attached a Log if it is of any help.

Debug 2019-10-22 02-54-11 AM.log

Edited by Hannibal
Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Hannibal said:

Hello brand new here so I hope this has not been covered before... I just purchased a lifetime license to bigbox and well I have a rather strange issue... If i open launchbox and do not click on any game everything is fine... But the moment I click on a game it will load the background image and the info about the game and then the entire program just closes itself... Same thing applies to Bigbox... I initially set everything up in the default locations but then as a test removed everything and "reinstalled" everything on to its own drive and the problem still persists... Really want to get this working but im kinda at a loss for whats going on here.. Any help is greatly appreciated Thank you!

 

 

Edit: Attached a Log if it is of any help.

Debug 2019-10-22 02-54-11 AM.log 5.46 kB · 0 downloads

Thats a strange one that i have not heard before, and looking at your logs i dont see anything that leaps out at me either (though i'm not a coder so could be missing something obvious). Does this only happen when trying to load a game, can you get into the tools menu and options menu just fine?

Link to post
Share on other sites

Also i would look at the "Mappings" sections in Bigbox and Launchbox and make sure you do not have a conflict that launching a game is also exiting the program at the same time, as i dont see a crash in your log, it looks like Launchbox closed normally. Also if you are using any third party controller mappers and the like i would check them also to see if they are sending commands, i think Launchbox uses CTRL X to close the program, and there is a different command in Bigbox i believe.

Link to post
Share on other sites

Yes, Will only happen if I click on any game i can get into tools and everything else just fine. I will go ahead and check the mappings as you have suggested to see if I can find anything in there that may be causing this issue... And no I am not using any third party controller mappers.

Link to post
Share on other sites

Just now as a test I imported an .Iso from my ps2 collection and upon clicking on the game i imported the issue does not happen... So I think there has to be a problem somewhere in my config for sega genesis..

 

Edit: Upon clicking the playstation 2 game in big box program still force closes =(

Edited by Hannibal
Link to post
Share on other sites

Did you check mappings in both Launchbox and BigBox? In BigBox be mindful of what you have mapped in the option for "Exit". That command is to actually close BigBox. To exit from a game you want to have controls/keys mapped to the item for "Close the Active Window". 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Retro808 said:

Did you check mappings in both Launchbox and BigBox? In BigBox be mindful of what you have mapped in the option for "Exit". That command is to actually close BigBox. To exit from a game you want to have controls/keys mapped to the item for "Close the Active Window". 

Yes I have checked it is mapped to CTRL + X to close. I cant even play these games I'm literally clicking on the game and it closes the entire program without warning.

Link to post
Share on other sites

We understood what you were describing which is why we were focusing on mappings. We have seen similar and it turned out users had the same control mapped to two different commands and it was closing Launchbox and BigBox. Which is what made us focus on that. You are just using a keyboard correct? Is it by chance a Corsair?

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Retro808 said:

We understood what you were describing which is why we were focusing on mappings. We have seen similar and it turned out users had the same control mapped to two different commands and it was closing Launchbox and BigBox. Which is what made us focus on that. You are just using a keyboard correct? Is it by chance a Corsair?

It is a razer huntsman elite I do however have Icue installed because of my RAM and corsair light loop fans as it was needed to control the lighting effects.

Edited by Hannibal
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, neil9000 said:

What is strange is that it only happens on megadrive, the PS2 was fine. I wonder if its a corrupted image maybe? Have you tried deleting all the media for that platform and seeing if it still crashes when clicking on it?

This is the 2nd installation i guess you could say... When I initially installed Launchbox it was setup on my C drive then I moved everything over to its own separate drive... But here is the thing if i go into bigbox mode and select that same PS2 file it does the same exact thing.

Edit: Not sure if this is of any help but i opened task manager to monitor while clicking on a Genesis game it comes up "suspended" under status then proceeds to close itself. Also went and started closing programs 1 by 1 razer synapse,Corsair iCue, Aorus software etc problem still persists... Removed entire Genesis playlist and re-downloaded all artwork for the playlist still same issue... I cannot figure this out... I may test on a secondary PC to see if issue happens there using the same ROM files.

Edited by Hannibal
Link to post
Share on other sites

Tested on a Secondary PC I think I've tracked the issue down... I think its possibly and audio issue... Because when I was testing on the 2nd PC I have audio for the game files and what not but on my main PC there is no such audio at all.... I run a Scarlett 2i4 and I think there is possibly something goofing up luanchbox with that somewhere...

 

Edit: Yes it is linked to an audio issue I switched audio sources to my monitor on my main PC and the force closing issue is gone... Hmmm now to figure out why when I have my Scarlett as my audio source is the issue happening... Issue has been solved Updated the drivers for my 2i4 and issue is gone in Launchbox and in Bigbox.

Edited by Hannibal
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Retro808 said:

Not the strangest thing we have seen. I think I remember quite a bit back a user had an issue with his speakers messing up Launchbox. Glad you have at least identified what is causing the issue. 

Im happy this is figured out now I can actually start configuring things and importing all my Roms instead of just a few since i was just testing lol.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...