Jump to content
LaunchBox Community Forums

Issues getting Neo Geo Titles to play in Launchbox


Recommended Posts

As per the title I am having issues getting the Neo Geo titles to play in Launchbox, I have them working in RetroArch though. 

I have downloaded a ton of bios files but I am not sure if they are showing in my RetroArch core list. I have updated the directory path to the correct folder but unsure if I am seeing any new cores there.

I have a similar issue with Saturn games and the medafen core not showing there despite adding the bios and even updating the file name as per Googles instructions.  I got this laucnhing fine but with shitty emulation on a different core in the end. 

I am new to Launchbox this is my first build, I used to play around with Hyperspin and initially went back to that for this project but found the website was inaccessable and the programme just didnt seem to work.  Must say like what I have used so far, so much more user friendly than Hyperspin as well. 

 

Any help with the above issue would be helpful, I am unsure what NeoGeo files I have I presumed AES and that was what I scraped them as, they where listed simply as NeoGeo games.  

The core that loads them in RetroArch was labelled Arcade FB Alpha 

Thanks in advance. 

Jonny 

 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, JonnyHistory said:

As per the title I am having issues getting the Neo Geo titles to play in Launchbox, I have them working in RetroArch though. 

I have downloaded a ton of bios files but I am not sure if they are showing in my RetroArch core list. I have updated the directory path to the correct folder but unsure if I am seeing any new cores there.

I have a similar issue with Saturn games and the medafen core not showing there despite adding the bios and even updating the file name as per Googles instructions.  I got this laucnhing fine but with shitty emulation on a different core in the end. 

I am new to Launchbox this is my first build, I used to play around with Hyperspin and initially went back to that for this project but found the website was inaccessable and the programme just didnt seem to work.  Must say like what I have used so far, so much more user friendly than Hyperspin as well. 

 

Any help with the above issue would be helpful, I am unsure what NeoGeo files I have I presumed AES and that was what I scraped them as, they where listed simply as NeoGeo games.  

The core that loads them in RetroArch was labelled Arcade FB Alpha 

Thanks in advance. 

Jonny 

 

Make sure you are using the correct neogeo.zip file that corresponds to your MAME romset (e.g. MAME 0.220 needs neogeo.zip from MAME 0.220 bios set)

Link to post
Share on other sites

How would I find that out? there did not seem to be anything other than the file name with the files. I was not aware I was downloading MAME roms also if I am totally honest, presumed it would have been the Neo Geo console carts. I may be woefully under prepared for this :/ 

As I mentioned above it plays in RetroArch with the 'Arcade FB Alpha' core but will not launch in Launchbox would that give any indication as the rom set or which files they are? 

 

I keep coming up against issues and have troubleshooted most of them so far successfully, those above I just cannot seem to iron out though. 

Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, JonnyHistory said:

How would I find that out? there did not seem to be anything other than the file name with the files. I was not aware I was downloading MAME roms also if I am totally honest, presumed it would have been the Neo Geo console carts. I may be woefully under prepared for this :/ 

As I mentioned above it plays in RetroArch with the 'Arcade FB Alpha' core but will not launch in Launchbox would that give any indication as the rom set or which files they are? 

 

I keep coming up against issues and have troubleshooted most of them so far successfully, those above I just cannot seem to iron out though. 

If they play in Retroarch directly it is not a rom and/or bios issues. That is the first hint it is not an emulation issue but likely a LB set-up issue.

In LB go to >Tools>Manage emulators and edit Retroarch. In the associated platforms tab make sure you have the name of your Neo Geo platform listed. It needs to match exactly as you see it in Launchbox. Also make sure you have the correct core chosen.

I would share pics of that screen so we can see. Share a pic of the Details tab and the Associated Platforms tab.

Also, right click and edit a game and make sure it is pointing to Retroach in the Emulation tab.

 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Retro808 said:

If they play in Retroarch directly it is not a rom and/or bios issues. That is the first hint it is not an emulation issue but likely a LB set-up issue.

If they play in RA then you have a LB set-up issue. in LB go to >Tools>Manage emulators and edit Retroarch. In the associated platforms tab make sure you have the name of your Neo Geo platform listed. It needs to match exactly as you see it in Launchbox. Also make sure you have the correct core chosen.

I would share pics of that screen so we can see. Share a pic of the Details tab and the Associated Platforms tab.

 

I would also add to use FBNeo and not fba, fba is no longer maintained, the devs moved over to fbneo.

Link to post
Share on other sites

Agai guys thanks for this, coming back into this hobby after a long long time away. Things have moved on A LOT in a good way though, very impressed with the Launchbox front end and RetroArch all though at times has proved painful when you get it right is really good, I am trying to keep as much of the setup n there as possible to keep things easier. 

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, JonnyHistory said:

How would I go about this? 

Download the core in Retroarch, then go to the associated platforms tab for retroarch and double click the core next to the platform and choose the one you want from the dropdown.

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, neil9000 said:

Download the core in Retroarch, then go to the associated platforms tab for retroarch and double click the core next to the platform and choose the one you want from the dropdown.

Thats fixed it, ideal thanks I never knew that feature existed :)

 

Appreciate yours and everyones help with this and the quick replies, I am sure I will have more questions as I delve deeper back into this. 

 

Jonny. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...