Jump to content
LaunchBox Community Forums

[Solved] BigBox performance issues over time (When returning from games)


Recommended Posts

Update:

My problem is fixed. In case anyone else is having the same issues, I changed the video backend from VLC to Windows Media Player and that immediately solved the problem. You might need to restart BigBox for changes to take effect.

---

Hi,

I'm having performance issues with BigBox that get worse over time.
The program runs fine at first, the menu is snappy and responsive, then over time as more games are played the performance gets worse, the menus become slower, videos take longer to load and overall it becomes difficult to navigate the menu.
Restarting BigBox solves the problem until it gets bad again, where it'll need to be restarted once again.

I've read the performance thread and done the following:
- Defraged HDD's
- Updated Drivers
- Disabled background images
- Reduced image quality to medium
 

I believe the PC should be more than capable of running BigBox, any help is appreciated, thanks.

PC Specs:

Windows 10 Enterprise 2016 LTSB 64-bit
Intel i5 7600 @ 3.5Ghz
16GB DDR4 Ram
ASRock H270M-ITX/ac
NVIDIA GeForce GTX 1050ti 4GB
500GB M.2 SSD (Boot/Launchbox & Media)
2TB HDD (Steam Games)
8TB HDD (ROMs)

Edit:

I recorded a demo so you can see what I mean. Runs normally until 3:45, then starts to get bad. Runs really bad at 4:45. Restart at 5:30 then it runs fine again.

Edit2:

Task Manager when it goes super slow

iTB7AHa.png

Edited by Zaazu
Link to post
Share on other sites
  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

I just put out 9.4-beta-3, which upgrades VLC to 3.0.6. I've confirmed that LaunchBox and Big Box are not overwriting the settings file in the AppData folder. However, if you manually run VLC.exe from

Ok gotcha. There is an issue at the moment with the VLC that is bundled with LaunchBox that if you change a setting within the one bundled or upgrade VLC from within LaunchBox ,it changes the settings

Thanks for clarifying the "easy and proper way" way to change settings within VLC that comes packed with LaunchBox so it gets saved to the correct settings file and not the one in VLC appdata folder.

Have you tried "clean up media"? This gave me quite a performance boost as I had a huuuuge amount of images from different sources when I started out with my collection. Another thing that could help is allowing launchbox to completely cache your media, select all games/refresh selected images and see the small line/cache indicator in the top of the screen, you can let launchbox do its work and wait till the indicator dissapears, feels quite snappy afterwards but you might have done these steps already, just thought I mention them as you never know.

Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, Kondorito said:

When it starts lagging like that, if you open the task manager is there any program taking memory or cpu to the max? 

BigBox uses a lot of CPU when it gets slow.

 

19 minutes ago, Mr. RetroLust said:

Have you tried "clean up media"? This gave me quite a performance boost as I had a huuuuge amount of images from different sources when I started out with my collection. Another thing that could help is allowing launchbox to completely cache your media, select all games/refresh selected images and see the small line/cache indicator in the top of the screen, you can let launchbox do its work and wait till the indicator dissapears, feels quite snappy afterwards but you might have done these steps already, just thought I mention them as you never know.

I haven't tried cleaning up media, however I only tick the stuff I need so I don't think that'll fix anything. I've also cached all wheel images, not the others though. It's just strange that it only gets bad from returning to BigBox from playing games.

Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, DOS76 said:

If you have Window 10 try turning off game mode or game bar whatever they call it also if you have Nvidia software installed try turning that off its been know to cause issues.

I'm running Windows 10 LTSB 2016 so I don't have game mode, also the only nvidia software running is the control panel, not geforce experience

Link to post
Share on other sites

You should be able to get much better performance if you let launchbox cache everything first, caching only wheel images wouldn't be enough for it to load faster, as far as I understand it big box will be busy every time loading things that haven't been cached in this case, if all is cached then big box can slow down it's loading cycles giving more room to make it navigate smoothly. But I think others could explain this better in technical terms and proper english than I can.

Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Zaazu said:

Not sure what to do now, I defo don't have game mode.

Sorry Zaazu :S I was going to say the same as Lust; to force cache on all images (takes a couple of minutes to process depending on the amount of games you have, but definitely worth it). Besides that, I am out of ideas.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hi all,

I've synced all the images, didn't make a difference, I'm pretty sure somethings wrong with the program to be honest. When it goes slow this is what my task manager looks like, I think you guys can agree that this isn't normal:

iTB7AHa.png

 

The problem only occurs when returning from playing a game, so something about that is causing issues.

Edited by Zaazu
Link to post
Share on other sites

Are you using any plugins for LB/BB ?

What you are showing in your screenshots is definitely not right at all and I have never seen that happen in the 3+ years I have been using LB.

I'm also wondering if those AHK and Input Mapper processes I see running are interfering with LB somehow. I know they are their own processes and all but if you have them tied to things in LB/BB they could be getting hung up in BB causing issues.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Lordmonkus said:

Are you using any plugins for LB/BB ?

What you are showing in your screenshots is definitely not right at all and I have never seen that happen in the 3+ years I have been using LB.

I'm also wondering if those AHK and Input Mapper processes I see running are interfering with LB somehow. I know they are their own processes and all but if you have them tied to things in LB/BB they could be getting hung up in BB causing issues.

I'm not using any plugins whatsoever right now, I do however use rlauncher, but im looking to get rid of it soon in favour of wootlauncher. I'll disable inputmapper and AHK and see if that's the problem.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Lordmonkus said:

Keep in mind I am only guessing here because like I said, I have never seen that behaviour from LB/BB.

I appreciate the help but just tested with no AHK/InputMapper and I still have the same issue. Makes no sense to me.

Link to post
Share on other sites

Are you running bigbox within something like Kodi? Have you tried different emulators? If you did was there a difference in the slowdown of Bigbox? Have you tried disabling start and shutdown screens? Another thing you could maybe try is disabling all updates see if this will slow it down and try letting big box do it's thing for like 30 minutes, perhaps it is still caching something or something in the cache was corrupt and it might help in this situation to delete the current cache and let it cache again. Besides these I really don't know what else you can do, except maybe in options turn off using all controllers as well so you use only a single controller. ps Of all these things you can try in combination with eachother, have you also tried changing the theme to a different one?

Link to post
Share on other sites

Hey, just a quick question regarding caching images in BB. If I do it but then never alter anything as in add games etc is it something I need to do again? As in, is it something that benefits from doing every once in a while or only when a bunch of new games and stuff has been added to the setup?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...