Jump to content
LaunchBox Community Forums
orac31

voice rec makes pc hang

Recommended Posts

Just out of curiosity, @shinra358, try turning your volume down on your microphone. I'm curious if we're having volume leveling issues. Try and see if you can get the green bars to fill half way up as you speak. It may be that I just need to add some controls for auto-leveling the volume of the microphone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sou.jpg

 

Nope, with or without I still have to yell with my nose a few pixels away from the screen. Volume up, volume down. Noise suppression on, noise suppression off. Still the same.

Edited by shinra358

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alright, new beta is out. This should at least tell us what volume levels (if any) are coming into LaunchBox. There should be a new box that shows up at the top of the screen that will give you an "audio level" of the microphone as you speak. This will at least confirm that LaunchBox is receiving microphone input and at what level. Please let me know what the numbers max out at as you speak. Also test with the accuracy slider back in the center.

I also fixed the Options dialog to stop trying to reset everything when you save the options. So after enabling or disabling voice recognition, a restart will be required before the changes take effect. There shouldn't be any more performance issues when closing the Options dialog.

Hopefully this version will at least help us troubleshoot; let me know what you guys see. Thanks! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

One really odd thing that I've noticed with my laptop is that it seems to want to automatically "fix" volume levels, and completely disregards any changes I make. I'm wondering if that has something to do with the issue as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks does not crash anymore but not working at all for me where is the vol level think to see if lb is reciving anythink

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Loading in to launch box is no long an issue for me but  In the new microphone tab I see no device 

using a ASUS Xonar Dg sound card , I know its working as I am mid debate on Skype  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep, microphone tab is all blank. Launchbox still freezes when pressing ok inside of the voice config button. But pressing the first ok button in the voice section no longer freezes.

Edited by shinra358

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK , so now when I check the enable voice box and click OK it only takes a few seconds to apply the change, excellent. However when I then close and re-open launchbox it takes a good 10 minutes or so to launch still, and when it finally does the microphone tab is blank and if I OK in there I get the hang again. Also my mic is working fine for "hey Cortana" so it's working outside of launchbox.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just downloaded the new beta It doesn't take 5 to 10 minutes anymore until I can use LaunchBox after enabling voice recognition, but my internal laptop microphone is not showing up either. After shouting LAUNCHBOX at my laptop, and messing with my mic settings for a while, I decided disable this feature just now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LaunchBox didn't see or respond to my mic until I tried to setup Cortona then it started responding to it but it still isn't showing up in LB is the Audio Level thing that is showing when LB opens supposed to be visible?

To be more clear LB now works with my mic but if you go into the options and check under mics it doesn't show any.

Edited by DOS76
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I see the audio level window and it shows good numbers (40 - 80 when talking).  Voice Recognition is enabled in LB.  However, LB still fails to respond to any commands.  The Microphone area of options in LB is a blank screen for me.  Not sure why I can't get LB to respond.  Cortana (Windows 10) is responding without issue.

 

Capture.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry about the microphone tab guys; I had added it and then never put anything in it, as of yet. So that is blank on purpose. I'm going to be doing my best to get these issues fixed today; it's my top priority. We shall see how it goes. :)

For folks that are not seeing the audio level, that is baffling me a little. I'm wondering if LaunchBox is even seeing your mic at all in that case. I'll put in some more debugging for that to see what might be going on there. Do make sure voice recognition is enabled though, and restart. The box won't show up until voice recognition is enabled and a microphone is found.

If you are seeing the audio level (and it changes as you speak), here's a few things you can try:

- Go to Control Panel > Speech Recognition in Windows and click "Set up microphone" and run through the wizard. I'm curious if that helps make things better for anyone.

- Instead of saying "LaunchBox", try saying "Big Box" or "Computer" to wake it up. LaunchBox is supposed to recognize any of those three. However, if the speech recognition is having trouble recognizing LaunchBox, one of the other two might help.

- Try adjusting your audio level for your microphone to various places. Believe it or not, my microphones seem to work best when the audio levels are fairly low, because they pick up less background noise and tend to pick up only my voice. My "audio level" readings only ever reach about 20 as I speak, so having your microphone be too loud could be part of the issue, even if it seems you're having to shout.

Thanks all; I'm hoping we can come up with a solution today. I'll have a new debug beta version out shortly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It keeps showing me exactly what I said but with low confidence and doesn't execute the command.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wish I could use my Amazon dot to send commands to the PC that would be so killer because its mic is awesome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alright, new beta is out that should help to troubleshoot things further. First things first, after updating to beta 13, go into the voice recognition options and check the box to enable Debug Mode in the bottom right-hand corner. Then press OK out of both dialogs and restart LaunchBox. You will now need this "Debug mode" enabled in order to receive debugging information for the voice recognition.

After restarting, LaunchBox should show you what it thinks it heard you say in the dialog at the top, in addition to the audio level. It should also prompt you with an error if it can't connect to the default microphone on the system.

Thanks guys, let me know what LaunchBox is hearing when you say "LaunchBox", "Big Box", or "Computer", or what other issues you guys are still seeing.

@DOS76, what do you have your accuracy slider set to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

when i say launchbox it thinks i said just about anything else lol, when i say computer it works, when i say exit game it says exiting game but doesn't exit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Jade. Glad to hear it's working for you when you say "computer" at least. The exiting game bug probably has to do with the specific emulator. What emulator are you using? We still have some fixes to put in place for problematic emulators.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...